Tips

De tips van Pauline de Voghel

*dieetvoedingsdeskundige gespecialiseerd in pediatrische diëtetiek  (geacrediteerd I.P.L. et H.U.D.E.R.F)

🌱  DIEETDIVERSIFICATIE:

Dankzij Pauline de Voghel* geven we u een aantal essentiële adviezen om u te helpen begrijpen waar het bij de diversificatie van de voeding om gaat. Een term die eng kan zijn, maar die simpelweg betekent dat je baby iets anders gaat eten dan melk.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat: “Volgens de huidige aanbevelingen (WGO, UNICEF, IBFAN, ESPAGHAN, …) niets rechtvaardigt een diversificatie van de voeding voor 6 maanden, omdat moedermelk of kunstvoeding (flesvoeding) de exclusieve voeding voor gezonde baby’s is. Inderdaad, het levert alleen al alle voedingsstoffen in kwantiteit en kwaliteit die hij nodig heeft. 

Dan blijft moedermelk of formule “opvolgmelk” het hoofdvoedsel van 6 maanden tot 1 jaar (het moment waarop vast voedsel geleidelijk aan de borstvoeding overneemt) en een belangrijke voeding tot 1 à 2 jaar oud. “(P.deVoghel*).

“Als we voorstellen om met 4 maanden te beginnen, is het meer om in lijn te zijn met ons levensritme, met het begin van het nieuwe schooljaar in de kinderopvang… maar niet uit noodzaak. ” (P.deVoghel*) 

De aanbevelingen over de ideale leeftijd veranderen regelmatig, dus wees niet verbaasd als een vriend die een baby kreeg voordat je iets anders deed.

Uw kinderarts blijft de aangewezen persoon om in detail te bespreken “wanneer” het het beste is om te beginnen, op basis van de behoeften, de gezondheid en uw eigen levensritme.

Wanneer je hebt besloten om te beginnen, kies dan een groente, die je 2 tot 3 dagen achter elkaar geeft tijdens de middagmaaltijd. Stomen, mengen en een beetje kookwater toevoegen om een zeer gladde textuur te krijgen is ideaal.  “Geen ingeblikte groenten vanwege hun hoge zoutgehalte dat niet wordt getolereerd door hun nog fragiele en onvolgroeide nieren”. “(P.deVoghel*) 

Als je geen symptomen van allergie of intolerantie ziet, (die zich kunnen manifesteren door kleine puistjes op de mond, billen of door een slechte spijsvertering, krampen, etc…) dan kun je overgaan naar de volgende groente.

Na het koken is het raadzaam om een theelepel koolzaadolie toe te voegen en na 6 maanden te variëren op verschillende oliën die Omega 3 bevatten (camelina, vlas, pinda, walnoot, enz… te bewaren in de koelkast na opening). Pas op voor kinderen met allergieën, vraag uw kinderarts om advies. Voeg geen zout, bouillon of kruiden toe. Aromaten kunnen iets later worden toegevoegd, dus laat je baby eerst wennen aan de smaak van pure groenten.

We zeggen dit niet genoeg, maar je moet je baby eerst iets anders laten doen dan melk, hem laten proeven van nieuwe dingen. Je baby begrijpt misschien niet meteen wat je van hem wilt. “We zullen langzaam en zachtjes beginnen. Het maakt niet uit of het maar een paar lepels zijn in de eerste weken. Begin met de groenten. Wortelgroenten met hun zoete smaak helpen bij de acceptatie van groenten (wortelen, pastinaken, bieten…), vervolgens pompoen, venkel en ten slotte bladgroenten (kool, spinazie, snijbiet…). ” (P.deVoghel*) 

De babypuree die u bereidt, kunt u 24 uur in de koelkast bewaren of in kleine porties invriezen voor later.

Je bent een paar weken weg van wat men noemt diversificatie, waarbij je zoveel mogelijk nieuwe groenten tegelijk introduceert (als je een familiegeschiedenis van allergie of melkallergie hebt, vraag dan advies aan je kinderarts).

Wanneer hij zijn groenten goed eet, kun je zetmeelrijke voedingsmiddelen introduceren in de volgende verhoudingen 1/3 zetmeelrijke 2/3 groenten of ½ zetmeelrijke ½ groenten voor de meest hebzuchtige. Uw kinderarts kan u op basis van de curve van uw baby naar de ideale verhouding begeleiden.

Ongeveer een maand na de groenten, kunt u op dezelfde manier doorgaan met fruit voor een snack. Eerst gekookt om een beetje van hun zuurgraad te verwijderen, dan kun je ze rauw geven, altijd gemengd natuurlijk.

Bereid de vruchten vlak voor het opdienen ervan voor, want vitamine C oxideert zeer snel. Voeg geen suiker of koekjes toe. Als je baby hebberig is, geef dan de voorkeur aan marsepein, avocado of kastanjes.

Rond 7 maanden kunt u 10 gr vlees/vis/ei per dag toevoegen en overschakelen op melk van de 2e leeftijd. Op 1 jarige leeftijd kan je overschakelen naar 20gr vlees. We nodigen u uit om te wegen wat 10gr vertegenwoordigt, u zult verrast zijn!

Hier is een mini-planning aanbevolen door Dr Muriel de Maegd dat kan u helpen:

3x / week vlees: kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees (vermijd vet en zout vlees)

2x / weekvis: kabeljauw, zeeduivel, zalm, haring, makreel, sardine, forel, … blijf waakzaam voor allergische aanlandingen

1x/week ei: ½ hardgekookt ei (wit en dooier) blijf alert op allergische reacties.

1x / week : “vegetarische” dag zonder vleesviseitjes

Rond 8 maanden moet uw baby vertrouwd zijn met de meest voorkomende groenten en fruit en moet hij/zij grotere hoeveelheden gaan eten (200-300g). Eventueel in te vullen met een fles melk. (als babypuree is <200gr).

Er zou een venster van de invoering van potentieel allergeen voedsel voor 11 maanden, maar ook hier gezondheidswerkers regelmatig van gedachten veranderen (sommige zeggen voor 8 maanden). De belangrijkste allergenen zijn: noten (amandelen, hazelnoten, walnoten enz.), selderij, glutenhoudende granen (tarwe, rogge, gerst, haver), eieren, soja, melk, mosterd, sesamzaadjes, lupine, vis, schaal- en schelpdieren en weekdieren. De officiële lijst is hier te vinden https://www.health.belgium.be/fr/Node/22924

Als je baby een beetje van alles eet tussen 9 en 12 maanden, begin dan met het variëren van de texturen. Om tot een minder gladde textuur te komen, kunt u de broodkruimels grof pletten en rond de 13 maanden kunt u zeer kleine stukjes geven. Elk kind is anders en zal zich in zijn eigen tempo ontwikkelen, sommigen willen stukken als ze nog geen tanden hebben, anderen weigeren iets anders dan gladde broodkruimels. Wij adviseren u zich te wapenen met geduld en veel humor, soms is het explosief! Aarzel niet om je baby het eten met zijn vingers te laten nemen, laat hem experimenteren, het is een deel van de ontdekking.

Tot slot, hier zijn enkele tips die weinig mensen kennen, dank je wel Pauline!

🌱 BANANEN

  • In de winter, als uw baby een verstopte neus heeft, vermijd dan het geven van haar banaan 🍌, omdat het overtollig slijm kan veroorzaken en een verkoelend effect kan hebben.
  • In plaats daarvan, vervang het door kastanjes 🌰 (gepureerd zonder toegevoegde suiker, gepureerd in zijn geheel, in meel of gedroogde gebroken stukken om te worden gerehydrateerd), azuki bonen of avocado 🥑 (van dichtbij) in uw formules. Pompoen is ook een goed alternatief: heerlijk gepureerd als tussendoortje in plaats van het fruit dat dit seizoen schaars wordt. 

🌱  KOOLTJES

  • De CABBAGE familie 🥬 (wit, rood, groen, spits, gekruld, bloemkool, broccoli,…): het is belangrijk om ze 4 tot 5 minuten te WITEN in sudderend water alvorens ze te koken (stoom of verdergaan in nieuw water) om enkele van de vergistbare vezels te elimineren die gas, opgeblazenheid en koliek kunnen veroorzaken,… spijsverteringsproblemen die we onze kleine kooltjes zouden kunnen redden. Zwangere vrouwen zijn ook gevoeliger voor vergistbare vezels.
  • Pauline raadt zelfs aan deze gewoonte te handhaven voor kinderen en tieners die een spijsverteringsgevoeligheid hebben of een fermenterende flora die reageert op een kwart draai 💥. 

🌱 AROMATISCHE HEREN:

  • Basilicum, peterselie, koriander, dragon, bieslook, dille en nog veel meer zijn NUTRITIONAL BOMBS vol met vitaminen, mineralen, sporenelementen en antioxidanten die helpen bij het verminderen van oxidatieve stress in de cellen.
  • Ze kunnen vers of bevroren worden gegeten. Goed gereinigd, hoeven ze niet gekookt te worden, om hun voedingswaarden te behouden.
  • Ze kunnen worden toegevoegd wanneer uw baby al gewend is aan de smaak van pure groenten.

🌱 ZOUT

  • Het wordt sterk aangeraden om het niet toe te voegen in de keuken, aan tafel of door te zoute bereidingen voor de leeftijd van 3 jaar om de nog onvolgroeide nieren van jonge kinderen niet te overbelasten. Het zou ook jammer zijn om ze te laten wennen aan deze smaakversterker waarvan de waarnemingsdrempel toeneemt met de blootstelling aan het gehemelte.
  • Met andere woorden: hoe meer je eet, hoe minder je proeft, wat leidt tot een geleidelijke verhoging van de dosering tot hoeveelheden die het risico op hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd aanzienlijk verhogen. Gezondheidspreventie en smaakvoorlichting die al op zeer jonge leeftijd begint.
  • En raak niet in paniek, het natrium dat van nature in groenten aanwezig is, is meer dan genoeg om de behoefte van onze lievelingen aan deze voedingsstof te dekken. 

🌱 GEKIEMDE ZADEN :

  • Ze zijn een zeer interessant voedingssupplement omdat ze vol zitten met vezels, veel beschermende antioxidanten en enzymen die de spijsvertering verbeteren. Het kiemproces verhoogt de hoeveelheid vitaminen, mineralen & sporenelementen.
  • QUANTITIE: 1 eetlepel voor baby’s vanaf 8 maanden en 1 eetlepel voor oudere kinderen (opgelet, ze worden in het begin punctueel gegeven om de darm niet te irriteren).
  • 🍀 Gekiemde zaden van kruiden*, groenten* of oliezaden* kunnen rauw worden gegeven, toegevoegd aan baby’s puree of aan de maaltijd van de oudste.
  • 🌾 Peulvruchten* en graanzaden* moeten na het ontkiemen (bijvoorbeeld met stoom) COOKED zijn om een betere verteerbaarheid te garanderen.

* GG van kruiden = fenegriek, peterselie, komijn, koriander, luzerne, basilicum, …
* GG groenten = venkel, broccoli, rode biet, radijs, raap, wortel, rucola, …
* GG van oliehoudende zaden = sesam, vlas, zonKind & Gezinloem, pompoenzaad,…
* GG van peulvruchten = linzen, kikkererwten, mestbonen, …
* GG graan = tarwe, spelt, gerst, haver,… 

Extra tips

Good kopen

Het geven van onbewerkt voedsel aan uw kinderen is nog steeds de optimale keuze.

Probeer lokaal en dus seizoensgebonden voedsel te consumeren, dan maak je niet alleen een gebaar voor de planeet, maar je zult er ook van profiteren omdat ze eerder op volwassen leeftijd geplukt zijn met een grotere rijkdom aan vitaminen.

“Hoewel er momenteel bijna geen studies zijn die duidelijk de gezondheidsvoordelen van de consumptie van biologische producten aantonen in plaats van de producten die door de conventionele landbouw worden geproduceerd, kunnen we zonder enige aarzeling zeggen dat de biologische landbouw alleen maar kan bijdragen aan het gezond houden van ons. Enerzijds maakt het de productie mogelijk van voedsel dat rijker is aan voedingsstoffen en dat meer secundaire metabolieten en meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. Van deze stoffen is bekend dat ze beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Aan de andere kant biedt de biologische landbouw ongetwijfeld meer bescherming tegen ongewenste en voor de gezondheid schadelijke stoffen dan zijn conventionele tegenhanger. Tot deze ongewenste stoffen behoren pesticiden, waarvan het negatieve effect op de menselijke gezondheid door steeds meer studies wordt aangetoond. “(www.biowallonie.com)

Bovendien respecteren we door het gebruik van biologische producten de planeet beter door de vervuiling van bodem en water te verminderen, de productie van nitraten te beperken en gebieden met planten en hagen die essentieel zijn voor de biodiversiteit en de bestuiving in stand te houden.

In de winter zijn verkoudheden en rillingen weer terug. Geef de voorkeur aan kleurrijk fruit en groene groenten om sterk te blijven!

Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen zijn uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten. Zet ze vaak op het menu, ze bevorderen de productie van serotonine, het hormoon dat de alertheid stimuleert.

Goed koken

De verschillende soorten van koken zijn geschikt voor het voeden van baby’s, het ideale is zacht koken om een maximum aan vitaminen en voedingsstoffen te behouden.

Wij adviseren u te kiezen voor stoomkoken, waarbij het ideaal is dat de groenten niet oververhit raken. Het is belangrijk om te weten dat hoe hoger de verwarmingstemperatuur en hoe langer de kooktijd, hoe groter het risico op verlies van vitaminen.

Zet uw bereiding na het koken snel in de koelkast (binnen 1/2 uur).

Daarnaast zijn peulvruchten een bron van voedingsvezels en foliumzuur die onder andere een rol spelen bij de productie van nieuwe cellen, wat van groot belang is tijdens de kindertijd, een periode van snelle groei. 

Goed houden

De babypuree die je thuis maakt zijn 24 uur houdbaar in de koelkast.

Idealiter eet u ze meteen op, want zonder een geschikt conserveringsproces verliest uw voedsel mettertijd vitaminen en mineralen.

Probeer ook uw groenten en fruit te kopen vlak voor het koken (max. 3 dagen). Zodra de groenten of het fruit geplukt zijn, begint het bederfproces, dus het is in uw belang om elke stap voor de maaltijd in te korten. Van het veld naar de plaat net als thuis!

Wist je dat?

  • Appels rijpen andere vruchten
  • Sinaasappels en mandarijnen maken andere vruchten beschimmeld
  • Bananen bederven in de koelkast
  • Aardappelen houden niet van vocht en licht