Voedseldiversificatie

Als ouders willen we het beste voor onze kinderen, dus is het niet meer dan logisch dat we verse, gezonde en lekkere maaltijden voor ze maken. Maar met de hectische levensstijl van tegenwoordig kan dit al snel een grote mentale belasting worden.

Hier is een overzicht van onze beste tips. We wensen je veel heerlijke momenten met je baby.

Rond 6 maanden beginnen we meestal met het introduceren van andere voedingsmiddelen naast melk, wat voedseldiversificatie wordt genoemd. Melk blijft echter een essentieel voedingsmiddel tot 1 à 2 jaar, totdat de vaste voeding geleidelijk de overhand neemt.

Afhankelijk van de ontwikkeling van uw baby, zijn interesse in voedsel en uw levensritme (bijvoorbeeld het starten op de crèche), kunt u ook overwegen om eerder te beginnen met de diversificatie, rond 4 maanden. Uw kinderarts blijft de aangewezen persoon om in detail te bespreken wanneer het het beste is om te beginnen.

Hier zijn enkele tekenen die aangeven dat uw baby klaar is voor diversificatie:

Voedseldiversificatie verse groentenpotes

 

  • Hij houdt zijn hoofd goed omhoog;
  • Hij kan goed rechtop zitten;
  • Hij toont interesse in uw maaltijden;
  • Hij brengt voorwerpen naar zijn mond.

Elke baby is anders, elk zijn eigen tempo, zelfs binnen hetzelfde gezin.

 

 

 

Fase 1 : Groenten

Rond 6 maanden, of eerder als u eerder bent begonnen, beginnen we de baby groenten te laten proeven. Eén groente per keer tijdens de lunch, gestoomd en gepureerd tot een gladde textuur. Dit stelt u in staat mogelijke intoleranties of allergieën te testen. Ga rustig aan, het is normaal als het de eerste weken slechts enkele lepeltjes zijn

Met welke groente beginnen?

  • U kunt beginnen met wortelgroenten: wortel, pastinaak, biet, knolselderij… omdat deze groenten zeer goed verteerbaar zijn
  • Daarna kunt u overstappen op pompoen, venkel en courgette…
  • En eindigen met bladgroenten: kool, spinazie, snijbiet, witloof…

Hoe lang moet ik dezelfde groenten geven ?

 

Geef de groente 2 tot 3 dagen achtereen en als u geen symptomen van allergie of intolerantie ziet, kunt u naar de volgende groente gaan. Allergiesymptomen kunnen zich uiten door kleine bultjes rond de mond, op de billen of door slechte spijsvertering met krampen.

Adviezen

Voedingsmiddelen die moeten worden vermeden bij baby’s: zout, groentebouillons en ingeblikte groenten (die een hoog zoutgehalte hebben) omdat de nieren van baby’s nog te kwetsbaar en onrijp zijn om dit te verwerken.

De papjes die u bereidt, kunnen 24 uur in de koelkast worden bewaard of worden ingevroren. Voor het begin van de voedseldiversificatie raden wij aan om de bereide papjes in kleine porties in ijsblokjesbakjes in te vriezen. Zo heeft u altijd kant-en-klare porties bij de hand.

Aarzel niet om verse kruiden (peterselie, bieslook, basilicum…) toe te voegen aan uw bereidingen, aangezien ze rijk zijn aan mineralen, antioxidanten en vitamines.

Fase 2 : fruit

Ongeveer een maand na de groenten (rond 7-8 maanden) kunt u op dezelfde manier fruit introduceren voor het vieruurtje.

Gekookt of rauw ?

In eerste instantie gekookt (bij voorkeur gestoomd) om een deel van hun zuurgraad te verminderen en de vertering te vergemakkelijken. Daarna kunt u ze rauw geven, altijd gepureerd. Bereid het fruit vlak voor het serveren, want vitamine C oxideert zeer snel..

Adviezen

In de winter, als uw baby een verstopte neus heeft, vermijd dan het geven van banaan, omdat dit een overmaat aan slijm kan veroorzaken en een verkoelend effect kan hebben. Omdat we seizoensfruit verkiezen, kan de winter saaier lijken. U kunt dan bevroren fruit gebruiken en later gedroogd fruit dat u enkele minuten rehydrateert voordat u het aan de fruitpap toevoegt. Voor het vieruurtje kunt u ook groentepuree met zoetere smaken aanbieden, zoals pompoen, zoete aardappel, wortel.

Fase 3 : Zetmeelrijke voedingsmiddelen en vetten

Wanneer uw baby goed zijn groenten eet, kunt u zetmeelrijke voedingsmiddelen introduceren in de volgende verhoudingen: 1/3 zetmeelrijke voedingsmiddelen en 2/3 groenten, of half om half voor de grotere eters. Uw kinderarts kan, op basis van de groeicurve van uw baby, u helpen de ideale verhouding te bepalen. Onder zetmeelrijke voedingsmiddelen verstaan we aardappelen, maar ook granen met en zonder gluten.

Dit is ook het juiste moment om goede vetten te introduceren. Voeg in uw bereidingen 2 tot 3 theelepels koudgeperste extra vierge olie toe, vlak voor het serveren (bijv. olijfolie, walnootolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, teunisbloemolie, camelinaolie, hennepolie…).

Adviezen

Goede oliën (rijk aan omega-3) verliezen hun kwaliteit door licht, warmte en lucht. Bewaar ze daarom in een ondoorzichtige en/of gekleurde glazen fles en op een koele plaats (meestal in de koelkast en maximaal 1 tot 3 maanden na opening). Oliën kunnen ook aan fruitbereidingen worden toegevoegd.

Stap 4 : Dierlijke eiwitten

Rond 7-8 maanden kunt u aan de groentemaaltijd ’s middags 10 gram per dag gekookte dierlijke eiwitten toevoegen (dierlijke eiwitten moeten tot de leeftijd van 5 jaar altijd gekookt worden geconsumeerd).

Wij raden het volgende ritme aan:

  • 2x per week gevogelte: kip, kalkoen… (zonder huid);
  • 1x per week rood vlees: rund, varken… (vermijd vet en gezouten vlees zoals bloedworst, ham, gehakt, worstjes);
  • 2x per week vis: kabeljauw, zeeduivel, zalm, haring, makreel, sardine, forel… (zonder graten);
  • 1x per week ei: ¼ tot ⅓ hardgekookt ei;
  • 1x per week vegetarisch (granen + peulvruchten + groenten + vetstof).

Peulvruchten (linzen, bonen, spliterwten…) kunnen vanaf de leeftijd van 8 maanden worden geïntroduceerd. Wij raden aan om peulvruchten altijd te serveren met granen (haver, tarwe, bulgur, gerst, rijst, rogge,…) in de volgende verhoudingen: 1/3 peulvruchten en 2/3 granen.

Adviezen

  • Snijd en weeg stukjes van 10 gram dierlijke eiwitten af om porties klaar te maken en vries ze in (maximaal 3 maanden).
  • Begin met 1 theelepel rode linzen en introduceer daarna andere peulvruchten (bonen, tuinbonen, spliterwten, tofu…).
  • Om ze beter verteerbaar te maken, week de peulvruchten een paar uur of zelfs een hele nacht in water voordat u ze kookt.
  • Als u ze in potten koopt, spoel ze dan goed af om de zoutoplossing te verwijderen.

Fase 5 : Evolutie van de textuur

De textuur moet geleidelijk evolueren naargelang de capaciteiten van je baby.

Belangrijkste fases in de evolutie van texturen:

 

  • (4-5) 6 maanden: Begin met fijngemalen groentenpap / fruitpap
  • 6 tot 7 maanden: vertrouwd raken met dikke groentenpap / fruitpap
  • 7 tot 12 maanden: Gehakt, gemalen en fijngemaakt voedsel
  • 12 tot 18 maanden: voedsel in kleine stukjes

Onthoud dat elk kind anders is en zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. Sommigen willen brokjes als ze nog geen tanden hebben, anderen weigeren iets anders dan fijngemalen groentenpap tot ze 2 jaar oud zijn.

We raden je aan geduldig te zijn en veel humor te hebben – soms kan het explosief gaan! Aarzel niet om je baby eten met zijn vingers te laten pakken, laat hem experimenteren, het hoort allemaal bij het ontdekkingsproces.

Allergenen

Er bestaan 14 allergenen: gluten, melk, ei, vis, schaaldieren, weekdieren, pinda’s, noten, sesamzaad, mosterd, selderij, soja, lupine en sulfieten.

Allergenen moeten voor alle kinderen op dezelfde manier worden geïntroduceerd, of ze nu risico lopen op een allergie of niet.

De meeste moeten tussen 4 en 7 maanden worden geïntroduceerd en gluten vóór 7 maanden. Als je een allergeen introduceert, kijk dan of er de volgende 2-3 dagen symptomen optreden.

Als alles goed gaat, kun je het van tijd tot tijd in kleine hoeveelheden aan je baby geven, terwijl je tijdens de eerste levensjaren op allergische reacties let.

Als je een familie hebt die gevoelig is voor allergieën, bespreek dit dan met je kinderarts, zodat hij of zij je in deze fase kan begeleiden.